måndag 3 augusti 2009

"Information wants to be free"

DN rapporterar att hemliga dokument, som av beskrivningen verkar vara sociogram, gällande tungt kriminella personer nu har fått fötter och lämnat polishuset. Ett av dokumenten, snyggt nog döpt till "Alcatraz-listan" är resultatet av ett samarbete mellan en rad olika myndigheter, däribland Skatteverket och Säpo. Listornas innehåll beskrivs som topphemligt.

Länskriminalen påstår att läckan inte skadar polisens arbete, eller att någon utsätts för fara, vilket jag ser på med stor skepsis. Att kriminella gäng nu får tillgång till färdig kartläggning av sina rivalers personalia, inklusive alternativa adresser, uppgifter om personer i deras närhet, osv, borde självklart medföra en risk för samtliga inblandade på listan - kriminella eller ej.

Förutom att en hel del (skyldiga såväl som oskyldiga) människor nu får sin information spridd bland Sveriges värsta brottslingar så belyser det här ett större problem - om inte länskriminalens topphemliga dokument klarar av att säkras, hur kommer det då gå med FRA och Bodströms datalagringslag? Vilka läckage om dina förehavanden är du beredd att acceptera?

2 kommentarer:

  1. Den svenska polisen och underrättelsetjänsten har inte direkt förknippats med kompetens. Detta är ytterligare ett exempel på detta.

    SvaraRadera
  2. Det finns inget som heter Sociogram, sociogram är bara en akademisk bluff.

    SvaraRadera