lördag 1 augusti 2009

Orsaken till finanskrisen?

Ekonomer, tv-panelexperter och andra förstå-sig-påare (i folkmun: såna som har koll) verkar, enligt min uppfattning, prata om stora banker, låneregler och dåliga risktaganden som orsak till den rådande finanskrisen. Frågan är dock om inte aftonbladet ovetandes har belyst en alternativ förklaringsmodell.

En student i USA är åtalad för att illegalt ha fildelat ett antal låtar. Åtalet gällde 30 låtar och den unge herrn dömdes att betala motsvarande runt fem miljoner kronor, det vill säga 165 000 per låt för vad jag tolkar som utebliven inkomst och kränkningsbonus för de drabbade skivbolagen.

Om man lite löst räknar på den svenska statistiken som anger att 1.3 miljoner svenskar fildelar, vad får man då för resultat? Vi gör en kvalificerad uppskattning (plockar en siffra ur luften) och säger att varje fildelare delar ett illegalt musikalbum per år, med i snitt tio låtar på. Detta ger 13 miljoner gånger 165 000 = 2 145 000 000 000, eller drygt 2000 miljarder kronor. Detta kan sättas i jämförelse med Sveriges årsbudget på runt 800 miljarder. Inte konstigt att världen drabbas av finanskris när så mycket pengar illegalt hålls utanför marknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar