söndag 2 augusti 2009

Obamas Gates-gate

Den som följer amerikansk debatt har nog inte kunnat missa senaste tidens rabalder kring Henry Louis Gates och Barack Obama. Gates, en svart universitetsprofessor och vän till Obama, hade låst ute sig från sin exklusiva villa och en granne som såg honom bryta sig in i sitt eget hem missuppfattade situationen. När polisen kom till platsen blev det, milt sagt, lite käbbel mellan polisen och Gates vilket resulterade i att han greps.

Problemet för Obamas del uppkom först senare, när han under en presskonferens uttalade sig i ärendet och kallade polisens agerande för dumt. Myndighetspersoner av högre grad ska så långt som möjligt undvika att uttala sig i enskilda ärenden, annars blir det ett rättsosäkert ministerstyre, och presidenten är definitivt inget undantag från den regeln. Jag gillar dock Obamas okonventionella pudel, där han bjöd in poliskonstapeln och Gates på en öl i Vita Huset, och medgav att han uttryckte sig dumt. Leif GW Persson menar på att han därmed klarade situationen utan att "göra en pudel", men Obamas agerande är ju knappast något annat än ett innovativt medieflirtande för att släta över det hela.

Med ett gäng öl hade även situationen kunnat vara utagerad, utan några "casualties": Gates var släppt, konstapel Crowley bedömdes ha agerat korrekt och Obama hade rättat till eventuella misstag i sina uttalanden. Men då bestämde sig ytterligare en konstapel, Justin Barrett, att ge sig in i debatten, och detta genom att skicka sin hjärna på semester och skriva ett argt mail till en reporter som hade kritiserat polisens agerande. Mailet förtjänas att läsas i sin helhet, då det blottlägger en självgod, arrogant, bitter och mycket hatisk människas syn på ras, bland annat beskriver han Gates på följande sätt:

"He indeed has transcended back to a bumbling jungle monkey"

Det synnerligen välgenomtänkta draget att skicka detta till en reporter som kritiserat polisen med undertoner om att de hade agerat baserat på rasliga fördomar resulterade givetvis i att polisen i fråga nu är avstängd i väntan på en utredning. Kan det ha varit så att Barrett passade på att ta ett gäng försoningsöl med sig själv innan han skickade mailet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar